Potraviny, kterým se vyhnout při užívání antibiotik

Potraviny, kterým se vyhnout při užívání antibiotik

Užíváte Antibiotika je látka, která zabíjí nebo potlačuje růst bakterií a přemýšlíte, jaká jídla mohou terapii podlomit? Správná volba potravin během užívání antibiotika může výrazně snížit nepříjemné vedlejší účinky a podpořit rychlé zotavení.

Proč je strava důležitá při léčbě antibiotiky

Antibiotika nevybíravě ničí jak škodlivé, tak i užitečné bakterie v Střevní mikroflóra je komplexní společenství mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Pokles „dobrých“ bakterií vede k nadýmání, průjmu a může podpořit vznik antibiotické rezistence. Z tohoto důvodu se často doporučuje doplnit probiotika, mezi nimiž jsou Laktobacily jsou rodina bakteriemi často používanými jako probiotika díky své schopnosti přežít kyselé prostředí žaludku. Vyvážená strava pomáhá obnovit rovnováhu a zkracuje dobu rekonvalescence.

Potraviny, kterým byste se měli vyhnout

Následující skupiny potravin mohou buď oslabit účinnost antibiotik, nebo ještě víc narušit střevní mikroflóru. Ideální je omezit je během celého kurzu i několik dní po jeho skončení.

  • Cukr a sladké nápoje - vysoký příjem cukru podporuje růst nežádoucích bakterií a snižuje přežitelnost laktobacilů.
  • Alkohol - zhoršuje absorpci mnoha antibiotik (např. metronidazol) a dráždí žaludeční sliznici.
  • Mléčné výrobky s antibiotiky - pokud jsou zvířata ošetřena antibiotiky, mohou obsahovat zbytky, které mohou podpořit rezistenci.
  • Červené maso a uzeniny - vysoký obsah nasycených mastných kyselin zpomaluje trávení a může prodloužit dobu, kdy antibiotika zůstávají v těle.
  • Kyselé potraviny (např. citrusy, rajčata) - některá antibiotika (jako penicilin) jsou méně stabilní v kyselém prostředí, což snižuje jejich účinnost.
  • Fermentované potraviny s vysokým obsahem histaminu (např. starý sýr, klobása) - mohou způsobit nepříjemné reakce během antibiotické terapie.
Kresba zakázaných potravin: cola, víno, steak, citron a starý sýr.

Co jíst, aby se podpořily laktobacily a mikroflóra

Po stranu zdravých potravin se zaměřte na zdroje prebiotik a probiotik. Tyto složky podporují růst a aktivitu užitečných bakterií.

  • Jogurt a kefír - obsahují živé kultury laktobacilů a zároveň jsou lehce stravitelné.
  • Kvašená zelenina - kysané zelí, kimchi nebo kvašená řepa dodávají nejen vitamíny, ale i široké spektrum probiotik.
  • Ovoce a zelenina bohatá na vlákninu - jablka, hrušky, brokolice a artyčoky napomáhají výživě střevních bakterií.
  • Ořechy a semínka - obsahují prebiotické inulinové vlákno, které fermentují dobré bakterie.
  • Česnek a cibule - přirozené prebiotika, která podporují růst laktobacilů.

Jak a kdy užívat laktobacily během antibiotické terapie

Klíčové je načasování. Většina odborníků doporučuje konzumovat probiotika alespoň dvacet čtyři hodin po požití antibiotika. Tím se minimalizuje potenciální interakce.

  1. Užijte antibiotikum s vodou a během jídla (pokud to předpis nevyžaduje jinak).
  2. Po dvaceti čtyřech hodin si dejte porci jogurtu, kefíru nebo suplementu s laktobacily.
  3. Opakujte tento cyklus po celý kurz antibiotik a ještě 7‑10 dní po jeho ukončení.
  4. Pokud užíváte širokospektrální antibiotikum (např. ciprofloxacin), zvolte probiotikum s více kmeny - L. rhamnosus, L. acidophilus a Bifidobacterium bifidum.
  5. U dětí je vhodné konzultovat dávkování s pediatrem, ale často stačí 1 mlkový kelímek kefíru denně.
Ploché uspořádání jogurtu, kefíru, kimchi, ovoce a ořechů.

Praktický přehled - co jíst a co vynechat

Potraviny: povolené vs. nežádoucí během antibiotické terapie
PotravinaStavDůvod
Jogurt / kefírPovolenéObsahuje živé laktobacily, podporuje obnovu mikroflóry
Fermentovaná zeleninaPovolenéZdroj probiotik a vlákniny
Cukrové limonádyVyhnout seZvyšují růst patogenů, snižují přežitelnost probiotik
AlkoholVyhnout seInterferuje s absorpcí antibiotik, dráždí žaludek
Červené maso (tučné)Vyhnout sePomalý rozklad prodlužuje pobyt antibiotik v těle
Citrusové šťávyOmezitKyselé prostředí může destabilizovat některá antibiotika
Vláknina (ošetřené obiloviny)PovolenéPrebiotika podporují růst dobrých bakterií

Časté otázky

Mohu během antibiotik jíst česnek?

Ano, česnek obsahuje prebiotické sloučeniny, které podporují růst laktobacilů. Stačí ho zařadit do jídla v běžném množství.

Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které konzumujete (např. jogurt). Prebiotika jsou nestravitelná vláknina, která slouží jako potrava pro tyto dobré bakterie (např. inulin v česneku).

Mohu užívat antibiotika a zároveň doplněk s L. rhamnosus?

Ano, ale odstupně - doplňte probiotikum alespoň 2 hodiny po antibiotiku. To snižuje šanci, že antibiotikum zničí živé kultury.

Jak dlouho po skončení kurzu antibiotik pokračovat s probiotiky?

Ideální je pokračovat 7-10 dnů, ale pokud máte potíže s trávením, můžete probiotika užívat až dva týdny.

Může alkohol ovlivnit specifické antibiotikum, například amoxicilin?

Ano, alkohol může zvyšovat riziko nežádoucích účinků a zhoršovat absorpci amoxicilinu. Lepší volba je vyhnout se alkoholu po celou dobu léčby.

Dodržení těchto jednoduchých pravidel vám pomůže překonat antibiotika bez zbytečných komplikací a rychle obnovit rovnováhu střevní mikroflóry. Pamatujte, že strava a dobré bakterie jsou vaše nejbližší spojenci během léčby.

Související články

Jak často užívat probiotika pro zdravé trávení

Jak často užívat probiotika pro zdravé trávení